"Onder vuur, maar daarom niet slecht bezig"

Karel De Gucht verdedigt de keuze om Guido De Padt opzij te schuiven als minister van Binnenlandse Zaken ten voordele van Annemie Turtelboom. "Ik vind dat ze de juiste politiek heeft gevoerd."
De herschikking van de regering leverde een grote verrassing op: Annemie Turtelboom neemt de portefeuille over van Guido De Padt en dat terwijl Turtelboom als minister van Asiel en Migratiebeleid de jongste tijd toch zwaar onder vuur lag.

"Iemand van Open VLD moest verdwijnen, dat was vooraf afgesproken", zegt De Gucht, sinds middernacht Europees commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking. "Beiden hebben hun job goed gedaan. Dat soort beslissingen is altijd moeilijk."

"Het is echter niet omdat je onder vuur ligt, dat je niet goed bezig bent. Turtelboom heeft de juiste politiek gevoerd. Ze wilde de deur niet openzetten voor een algemene regularisatie, maar wilde wel praten over individuele criteria voor individuele asielzoekers. Ze heeft het beleid gevoerd waar wij bij Open VLD voor staan."

Het asielvraagstuk komt nu terecht bij Melchior Wathelet (CDH) en Philippe Courard (PS). "Maar Turtelboom blijft lid van de regering en die regering moet op zoek naar een compromis. Wij zijn bereid om te praten over het criterium duurzame verankering, maar het blijft een probleem hoe je dat gaat toepassen. In Berlare (waar De Gucht burgemeester is) zijn een aantal migranten die goed geïntegreerd zijn en geregulariseerd kunnen worden, maar hoe ga je dat doen in Brusselse gemeentes? We moeten ergens een lijn trekken."

De Gucht beseft ook dat de intrede van Michel Daerden (PS) bij veel Vlamingen de wenkbrauwen deed fronsen. "Politiek is vaak perceptie en de intrede van Daerden schept een perceptieprobleem", zegt De Gucht. "Ik spreek me niet over hem uit, omdat ik hem niet ken. Mensen die met hem hebben gewerkt, zijn unaniem positief. Het is aan Daerden zelf om de komende maanden het juiste beeld neer te zetten."

"I have to finish the job"

Karel De Gucht is sinds middernacht officieel Europees commissaris van Ontwikkelingssamenwerking. Al is het nu al duidelijk dat hij eigenlijk aast op een andere bevoegdheid.

"I have to finish the job. Tot 30 oktober ben ik commissaris van Ontwikkelingssamenwerking, maar daarna verwisselt normaal gezien de materie." De Gucht wordt onder meer genoemd als toekomstig commissaris voor Mensenrechten of Energie, maar wil zelf niets kwijt. "Mensenrechten bestaat nu nog niet, maar het is de vraag van de Europese liberalen dat die bevoegdheid er komt. Maar wat de verdeling van de bevoegdheden betreft: we zien wel."