Aanslagen schrikken hoofdstad Indonesië op

In de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn minstens negen mensen omgekomen bij bomaanslagen in twee verschillende luxehotels. Zo'n 50 mensen zijn gewond geraakt.
De bommen ontploften in de eetzalen van het Marriott- en het Ritz Carlton-hotel. Op dat moment zaten er nogal wat hotelgasten te ontbijten, wat het grote aantal slachtoffers verklaart. In het Marriott vielen er zeven doden, in de Ritz Carlton twee. 
Bij de doden is er een Nieuw-Zeelander, bij de gewonden Amerikanen, Australiërs, Canadezen, Indiërs, Nederlanders, Noren en Zuid-Koreanen. Er zijn geen Belgen bij de slachtoffers, bevestigt Buitenlandse Zaken in Brussel.

De aanslagen zijn gepleegd met hoogexplosief materiaal en waren goed gecoördineerd: de twee bommen ontploften in een tijdsspanne van vijf minuten. Er zouden aanwijzingen zijn dat het gaat om zelfmoordaanslagen.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft een bezoek gebracht aan de plaatsen waar de aanslagen zijn gepleegd. Hij belooft om de daders te arresteren. "Degenen die deze aanslagen hebben gepland en uitgevoerd, zullen worden gearresteerd en berecht", zei Yudhoyono in een toespraak op de Indonesische televisie.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanslagen zit. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld en in het verleden zijn er al verschillende aanslagen gepleegd door moslimextremisten. Zo vielen er in 2002 202 doden bij aanslagen op het eiland Bali en in 2003 vielen er 13 doden bij een eerste aanslag tegen het Marriott-hotel in Jakarta.