Duizenden betogers op straat in Teheran

In de Iraanse hoofdstad hebben duizenden aanhangers van oppositieleider Mirhossein Mousavi betoogd na het vrijdaggebed. Het kwam tot een confrontatie met de ordestrijdkrachten, die traangas gebruikten om de betogers uiteen te drijven.
"De politie gebruikte traangas en pakte aanhangers van Mousavi hard aan",  zegt een anonieme getuige. "De betogers dragen grote groene spandoeken en eisen het ontslag van Ahmadinejad."
Vorige maand waren er presidentsverkiezingen in Iran, die volgens officiële cijfers gewonnen zijn door de aartsconservatieve Mahmoud Ahmadinejad. Oppositiekandidaat Mousavi zei dat er gefraudeerd was en zijn aanhangers gingen massaal protesteren, maar de overheid sloeg dat protest hardhandig neer.

Tijdens het vrijdaggebed aan de universiteit van Teheran heeft oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani ervoor gepleit om de gevangenen vrij te laten die vorige maand zijn gearresteerd. "Wij behoren allemaal tot dezelfde familie", zei hij. "Ik hoop dat we deze periode van beproevingen en crisis kunnen overwinnen."

Rafsanjani geldt als een van de machtigste mannen in Iran. Aangenomen wordt dat hij Mousavi steunt. Zijn sermoen wordt beschouwd als een bedekte vorm van kritiek op ayatollah Ali Khamenei en president Mahmoud Ahmadinejad.