Nieuwe ministers legden de eed af

De nieuwe federale ministers hebben de eed afgelegd in handen van koning Albert. Vannacht bereikten premier Herman Van Rompuy (CD&V) en de voorzitters van de meerderheid een akkoord over de herschikking van de federale regering.
Niet alleen de nieuwkomers Yves Leterme (CD&V -foto), Guy Vanhengel (Open VLD), Michel Daerden (PS) en Philippe Courard (PS) legden de eed af.
Ook een aantal excellenties die ontslag hadden genomen om hun zitje in een van de regionale parlementen te kunnen opnemen, legden opnieuw de eed af. Het gaat om CD&V-vicepremier Steven Vanackere, PS-minister Paul Magnette en MR-staatssecretaris Bernard Clerfayt. Zij moeten zich nu weer laten opvolgen als regionaal parlementslid.
De ceremonie verliep vlekkeloos. Opvallend: Vanackere legde de eed af zowel in het Nederlands als in het Frans. De andere ministers en staatssecretarissen deden dat enkel in hun moedertaal.

Nadien feliciteerde koning Albert premier Van Rompuy met zijn vernieuwde regering. "Weer helemaal up-to-date", klonk het. Er volgde nog een kleine receptie waarin geklonken werd op de nieuwe ministers.