Obama aan zwart Amerika: "Geen excuus!"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een bewogen toespraak gehouden voor de NAACP, die al een eeuw ijvert voor -vooral zwarte- burgerrechten. Discriminatie en racisme blijven bestaan, volgens Obama maar hij plaatste zwarte ouders ook voor hun verantwoordelijkheid.
De toespraak van Obama was niet zonder symboliek. De National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), bestaat dit jaar 100 jaar. In al die jaren bleef de organisatie ijveren voor burgerrechten, vooral dan voor de Afro-Amerikaanse minderheid in de VS. Tot diep in de twintigste eeuw werden veel zwarten geconfronteerd met discriminatie en racisme, voornamelijk in het zuiden van de VS. Maar gisteravond werden de leden van de NAACP toegesproken door de eerste zwarte Amerikaanse president, die getrouwd is met een vrouw die rechtstreeks afstamt van slaven.
Obama gedroeg zich tijdens de speech soms als een politicus, soms als een typische zwarte predikant, met een enthousiast publiek die juichte, applaudisseerde en instemmend meeneuriede. Hij sprak over zijn achtergrond, over de discriminatie die blijft bestaan en de historische rol die de NAACP heeft gespeeld in de emancipatie van zwart Amerika. Maar hij waarschuwde ook zwarte ouders dat  zij verantwoordelijk zijn voor het welzijn en slagen van hun kind.

"Berg de Xbox weg en stuur onze kinderen op een redelijk uur naar bed en zeg dat opgroeien in armoede geen reden is om slechte punten te halen op school", zei de president. "Niemand heeft het lot voor ons geschreven. Het lot ligt in onze handen en vergeet dat niet. Dat moeten we onze kinderen leren! Geen excuus, geen excuus!".

"Pijn van discriminatie is er nog altijd"

Toch bleef hij hameren op het feit dat door hoge werkloosheid en slechte behuizing nog altijd veel zwarten in slechte omstandigheden leven; problemen waar hij iets wil aan doen. Vooral onderwijs is volgens Obama cruciaal. "Ik wil onze kinderen zien streven om wetenschapper en ingenieur te worden, niet enkel rappers en basketbalspelers. Ik wil hen zien oprijzen om president te worden van de Verenigde Staten."

Discriminatie blijft bestaan in ons land, verklaarde de president die ook aandacht vroeg voor andere minderheden in de VS.

"Racisme wordt nog altijd gevoeld door Afro-Amerikaanse vrouwen die minder betaald worden dan mannelijke of blanke collega's voor hetzelfde werk. Door latino's die niet welkom worden geacht in hun eigen land. Door Amerikaanse moslims die als verdacht worden aanzien, enkel omdat ze knielen om te bidden. Door onze homobroeders en -zusters, die blijven getergd worden, blijven aangevallen worden en nog altijd hun rechten ontkend zien worden."