Onderzoek naar vrijwilliger van Ziekenzorg

Het parket van Kortrijk is met een onderzoek gestart naar een vrijwilliger uit Wevelgem die vier vrouwen heeft verkracht op een kamp van Ziekenzorg in de Waalse stad Spa.
De man van 66 was zelf begeleider van het kamp. Zijn slachtoffers zijn gehandicapte vrouwen. De feiten speelden zich af eind vorige maand, begin deze maand. De man heeft intussen bekend en is vrij onder voorwaarden.

Ziekenzorg, een organisatie van de Christelijke Mutualiteiten, betreurt de zaak. Opvallend is wel dat Ziekenzorg de feiten anders inschat dan het parket. Ziekenzorg heeft het niet over verkrachting, maar over seksuele handtastelijkheden en heeft het over twee slachtoffers in plaats van vier.

"Maar er is hoe dan ook een grens overschreden en dat betreurt Ziekenzorg", zegt nationaal-secretaris Johan Tourné. Ziekenzorg organiseert jaarlijks 300 vakanties met 5.000 vrijwilligers die een opleiding krijgen.

De verdachte vrijwilliger had een jarenlange staat van dienst en volgens Ziekenzorg een uitstekende reputatie. Ziekenzorg heeft een einde gemaakt aan de samenwerking. De onderzoeksrechter heeft de man vrijgelaten tot zijn zaak voorkomt. Hij mag niet meer aan kampen deelnemen en moet zich laten behandelen.