Relletje rond 12-label voor "Brüno"

"Brüno", de film over de Oostenrijkse homoseksuele modejournalist, blijft relletjes veroorzaken, nu ook in ons land. De keuringscommissie vindt de film geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar, maar omdat er enkele expliciete seksscènes in de film zitten, zijn veel ouders het daar niet mee eens.
De keuringscommissie bestaat uit 100 mensen die om de 5 jaar worden verkozen. Elke film wordt slechts door 5 commissieleden beoordeeld en hun advies is bindend.
In de Verenigde Staten moet je 17 zijn om "Brüno" te zien en in Groot-Brittannië loopt er binnenkort een bijgeknipte versie voor 15-18-jarigen in de zalen.

Er klinken steeds meer stemmen om het Belgische systeem van de keuringscommissie, dat al jaren niet veranderd is, grondig te hervormen. "Ik heb de indruk dat de commissie veel gevoeliger is voor geweld dan voor seksualiteit", zei Didier Lombaert van Kinepolis daarover al in De Standaard. "Het keuringssysteem is heel oud. Het dateert van 80 jaar geleden, terwijl de maatschappij toch verandert."

Bij de keuringscommissie kon of wilde vandaag niemand reageren op de zaak. "Brüno" doet het intussen goed in de zalen.  In alle Kinepoliszalen staat de film in de top 5 van best bekeken films.

Lees hier onze recensie van de film.