Veroordeling van Nawaz Sharif geschrapt

De Pakistaanse Hoge Raad heeft de veroordeling geschrapt van de vroegere premier en huidige oppositieleider Nawaz Sharif wegens de kaping van een vliegtuig en terroristische activiteiten. Sharif mag zich daardoor weer voor alle politieke functies kandidaat stellen.
In 1999 had Sharif als premier tevergeefs geprobeerd een vliegtuig met de toenmalige militaire bevelhebber Pervez Musharraf aan boord de landing in Pakistan te weigeren. Sharif had Musharraf net afgezet als hoofd van de strijdkrachten en die weigerde zich daarbij neer te leggen.

Musharraf kwam vervolgens met een staatsgreep aan de macht en liet Sharif in april 2000 wegens kaping en terrorisme veroordelen. De vijf rechters spraken Sharif nu wegens gebrek aan bewijzen vrij  van alle aanklachten.

Bij de verkiezingen van begin 2008 werd de Pakistan Muslim League - Nawaz, de partij van Sharif,  de tweede partij na de Pakistan Peoples Party van de vermoorde premier Benazir Bhutto. Sharif zelf kon bij de verkiezingen geen kandidaat zijn door de veroordelingen. De twee partijen vormden een coalitieregering maar na korte tijd stapte de Moslimliga uit de regering. Sharif heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij opnieuw premier van zijn land wil worden.