Vijf excellenties mogen asielknoop ontwarren

Uit een communiqué van het Paleis blijkt dat maar liefst vijf mandatarissen nu een vinger in de pap krijgen in het asielbeleid. Of dat een vlugge besluitvorming in het asieldossier ten goede zal komen, zal wellicht de volgende dagen al blijken.
De regering Van Rompuy I maakte niet bepaald een goede beurt met haar asielbeleid. Dat had alles te maken met de slechte verstandhouding tussen minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) en haar collega voor Maatschappelijke Integratie Marie Arena (PS), die bevoegd was voor de huisvesting van asielzoekers.
Beide dames zijn nu van het dossier gehaald en de federale regering heeft beloofd om voor 21 juli met een oplossing te komen. De volgende dagen zal moeten blijken of de zaken er nu makkelijker zijn op geworden. Want in de nieuwe ploeg van Herman Van Rompuy zijn er maar liefst vijf excellenties die nu hun zeg hebben in het asieldossier:

  • Premier Herman Van Rompuy (CD&V) neemt de coördinatie van het hele asiel- en migratiebeleid op zich. Maar dan versplintert de bevoegdheid van het asieldossier naar de Franstalige partijen CDH en PS:
  • Migratie- en asielbeleid worden nu het domein van vicepremier Joëlle Milquet (CDH) en staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH).
  • Maatschappelijk integratie (waartoe de opvang van asielzoekers behoort) valt nu onder de bevoegdheid van vicepremier Laurette Onkelinx (PS) en staatssecretaris Philippe Courard (PS).
In het verleden toonden zowel PS als CDH zich voorstander van een nieuwe regularisatie van mensen zonder papieren; de Vlaamse meerderheidspartijen waren vierkant tegen. Wellicht is het net daarom dat CD&V'er Van Rompuy de coördinatie heeft over het beleid, dat nu net door PS- en CDH-ministers wordt bepaald.

Vanaf morgen steken de excellenties de koppen bij elkaar om knopen door te hakken. Naar verluidt zou er een akkoord zijn over individuele regularisaties, maar daarvoor moeten wel de criteria nog worden vastgelegd.