Vloeken helpt verdorie tegen de pijn

Wie zich pijn doet, kan daarbij beter maar eens een welgemeende "verdomme", "miljaar" of "shit" ten gehore brengen. Vloeken verzacht immers de pijn, zo is gebleken uit een Brits onderzoek.
Onderzoekers van een Britse universiteit vroegen zich af of vloeken de pijn verzacht, geen invloed heeft, of pijn net erger maakt. Om dat te onderzoeken, onderwierpen ze 64 vrijwilligers aan een pijnllijke proef: ze moesten hun hand zo lang mogelijk in ijskoud water houden.

De eerste keer mochten ze daarbij naar hartelust vloeken en een vloek naar keuze gebruiken. De tweede keer mochten ze niet kiezen maar moesten ze in plaats van te vloeken een woord gebruiken waarmee ze een tafel zouden beschrijven.

En wat bleek: als ze mochten vloeken, hielden de proefkonijnen hun hand gemiddeld twee minuten in het ijskoude water. Bij de tweede proef was dat slechts een minuut en 15 seconden, bijna de helft.

Vloeken blijkt de hartslag te versnellen. Waarom dat zo is, weten de onderzoekers niet maar ze vermoeden dat het iets te maken heeft met de "fight-or-flight-reactie", de neiging van de mens om bij gevaar te vechten of te vluchten.

Wat geen goed idee is, is constant vloeken. Een vloek werkt immers alleen als hij occasioneel is.

lees ook