"Oud dankzij sigaretten, whisky en wilde vrouwen"

In een rusthuis in Brighton, aan de Britse zuidkust, is de oudste man ter wereld overleden. Henry Allingham werd 113 en was de oudste overlevende van de Eerste Wereldoorlog. Hij dankte zijn hoge leeftijd naar eigen zeggen aan "sigaretten, whisky en wilde, zeer wilde vrouwen".
Allingham werd geboren op 6 juni 1896 en leefde in drie eeuwen. Tijdens zijn leven maakte hij niet minder dan zes Britse koningen en koninginnen mee. Toen de Eerste Wereldoorlog in 1915 een jaar aan de gang was, trad Allingham op 19-jarige leeftijd toe tot de luchtmacht van het Britse leger. Zo vocht hij mee in Ieper en in de Zeeslag bij Jutland, die bekendstaat als de grootste zeeslag van de oorlog. Van die slag was Allingham de laatste overlevende. In 1918 werd hij lid van de pas opgerichte Royal Air Force.
In november vorig jaar was Allingham nog een opvallende aanwezige op de festiviteiten rond de negentigste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hij liet zich toen ontvallen dat hij niet kon vergeten wat hij had meegemaakt. "Ik zag te veel dingen die ik zou willen vergeten, maar ik zal ze niet vergeten. Ik zal ze nooit vergeten", zei hij.

Vorige maand werd in Londen nog een feestje georganiseerd voor zijn honderddertiende verjaardag. Zelfs tijdens zijn laatste levensmaanden was hij nog bijzonder actief, klinkt het in het rusthuis in Brighton, ook al zat hij in een rolstoel.

Allingham trouwde in 1918 met Dorothy, die in 1970 overleed. Met zijn vrouw kreeg hij twee dochters. Hij laat vijf kleinkinderen, twaalf achterkleinkinderen, veertien achterachterkleinkinderen en één achterachterachterkleinkind na.

Allingham was nog maar een maand de oudste man ter wereld. In juni overleed de Japanner Tomoji Tanabe, ook op 113-jarige leeftijd. Wie nu de oudste man ter wereld is, is niet meteen duidelijk. De Amerikaanse Gertrude Baines (115) is nog steeds de oudste vrouw.