Belgische militairen beschoten in Afghanistan

In het noorden van Afghanistan zijn Belgische militairen deze week twee keer betrokken geraakt bij een gewapend incident. De Duitse patrouilles die ze vergezelden, werden beschoten. Dat meldt Defensie op haar website, die wekelijks een overzicht geeft van mogelijke incidenten in Afghanistan.
De incidenten vonden plaats op 14 en 15 juli. Die eerste dag werd een Duitse patrouille, die door een Belgische ontmijningsploeg was vergezeld, tijdens een zuiveringsactie met kleine vuurwapens beschoten. Het incident gebeurde op 15 kilometer ten westen van Kunduz en had geen verdere gevolgen.

Een dag later werd in dezelfde buurt opnieuw een Duitse patrouille onder vuur genomen. Die patrouille was vergezeld door een Belgische ploeg voor civiel-militaire samenwerking. Ook hier vielen er geen gewonden of was er geen materiële schade.

In Kunduz is momenteel een honderdtal Belgische militairen actief (foto: archief). Daarvan maken er 69 deel uit van een Operational Mentoring and Liaison Team (OMLT), dat instaat voor de begeleiding van een Afghaans bataljon. Daarnaast draagt een twintigtal landgenoten een steentje bij aan het Provincial Reconstruction Team (PRT) dat in Kunduz onder leiding staat van Duitsland.