Kist Vinkenoog gevuld met foto's en joints

De Nederlandse schrijver Simon Vinkenoog is vanmiddag naar zijn laatste rustplaats gebracht. De schrijver is vorige week overleden na een hersenbloeding. Hij droomde altijd van een afscheid in Ruigoord, een kunstenaarsdorp vlak bij de haven van Amsterdam. Daar zal dan ook een vreugdevuur worden aangestoken.
Simon Vinkenoog zou precies vandaag 81 jaar geworden zijn. In de aula van de begraafplaats St.-Barbara hebben enkele honderden mensen afscheid van hem genomen. Onder de aanwezigen ook schrijver Remco Campert en muzikant Spinvis.

In de open kist lieten mensen verschillende voorwerpen achter: foto's, krantenknipsels, joints en aanstekers. Vinkenoog stond niet alleen bekend als een belangrijk dichter en prozaschrijver, maar ook als een grote liefhebber van marihuana.

Na de begrafenis zal een vreugdevuur worden aangestoken in Ruigoord, een kunstenaarsdorp vlak bij de haven van Amsterdam. Vinkenoog heeft ooit gezegd dat hij het liefst op een brandstapel in Ruigoord van de wereld zou verdwijnen.