Memorial stopt activiteiten in Tsjetsjenië

De mensenrechtenorganisatie Memorial stopt voorlopig al haar activiteiten in Tsjetsjenië, na de moord op activiste Natalia Estemirova. Die werd woensdag ontvoerd in de hoofdstad Grozny (kleine foto) en enkele uren later dood teruggevonden, ze was neergeschoten.
"Deze moord heeft aangetoond dat werken in Tsjetsjenië levensgevaarlijk is en wij kunnen niet het leven riskeren van onze collega's, zelfs al zijn ze bereid hun werk verder te zetten", zei een bestuurslid van Memorial. "Wij schorten de activiteiten van ons kantoor in Tsjetsjenië op", voegde hij daaraan toe, zonder erbij te zeggen voor hoelang.

Namens Memorial heeft bestuurslid Oleg Orlov de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov ervan beschuldigd achter de moord te zitten.

Een belangrijke bron van onderzoek valt daarmee weg, zegt Pax Christi Vlaanderen.