Nieuwslegende Walter Cronkite is overleden

Walter Cronkite, de journalist die van 1962 tot 1981 het CBS- nieuws presenteerde, is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek en zou thuis gestorven zijn. Als nieuwsfiguur had hij een onvoorstelbare invloed op het land: zo daalde de steun voor het conflict in eigen land, nadat hij had geconcludeerd dat de oorlog in Vietnam niet te winnen was.
Walter Cronkite heeft heel wat meegemaakt tijdens zijn lange televisiecarrière: de moord op president Kennedy, de maanlanding, Watergate, de val van voormalig president Nixon.

Hij startte zijn carrière bij de agentschappen Scripps-Howard en United Press. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reisde hij mee met de Amerikaanse militairen voor de landing in Normandië.

Cronkite speelde later ook een belangrijke rol in de evolutie van televisie als het prioritaire nieuwsmedium. Hij werd de vaste presentator van het CBS-nieuws en bepaalde zo de standaard voor nieuwslezers.

In 1972 klopte hij presidenten en andere journalisten in een race om de "meest vertrouwenswaardige persoon van Amerika" te zijn.

President Obama zei dat de stem van Cronkite "een stem van zekerheid was in een onzekere wereld. Hij nodigde ons uit om in hem te geloven, en hij stelde ons nooit teleur", zegt Obama.

Toen Cronkite openlijk kritiek gaf op de Amerikaanse oorlog in Vietnam, zei president Lyndon B. Johnson: "Als ik Cronkite kwijt ben, ben ik midden-Amerika ook kwijt."