Tien dagen feestgedruis in Gentse binnenstad

De Gentse Feesten zijn het grootste culturele openluchtfestival van Europa en bestaan al sinds 1843. Voor de enen 10 dagen feestplezier, voor de anderen 10 dagen optredens bijwonen, of gewoon 10 dagen veel volk in de stad: de Feesten maken van Gent voor even een totaal andere stad. Enkele weetjes over het stadsfestival.
 • De Gentse feesten zijn ontstaan in 1843 uit kleinere volksfeesten die elke wijk in Gent organiseerde op zondag. Omdat het aantal arbeiders dat op maandagochtend niet kwam opdagen in de fabrieken opvallend hoog lag, besliste het stadsbestuur op verzoek van de industriëlen dat al die feesten moesten worden samengevoegd tot een algemene kermis.
 • Tussen de Eerste Wereldoorlog en de jaren 60 slonk de populariteit van de Feesten, maar in 1969 werden ze nieuw leven ingeblazen. Grote gangmaker was de Gentse volkszanger Walter De Buck.
 • In de jaren 70 en 80 barstte het festival zowat uit zijn voegen, wat de kwaliteit niet altijd ten goede kwam.
 • Vanaf de jaren 90 werd het culturele aspect van de Feesten belangrijker. Zo werden er een "Internationaal Puppetbuskersfestival" en een "Internationaal Straattheaterfestival" aan de Feesten toegevoegd.
 • Vandaag beslaan de Gentse Feesten alle pleinen van de Gentse binnenstad. Daarnaast zijn er ook allerhande voorstellingen in tal van zalen: concerten, toneel, cabaret, revues, travestiespektakels, enz...
 • Vorig jaar kwamen er zo’n 1,4 miljoen bezoekers. Het hoogtepunt was 2005: toen waren er bijna 2 miljoen bezoekers.
 • De Gentse Feesten worden geopend door de belleman, die vroeger de berichten van het stadsbestuur omriep. Daarna volgt een optocht (de stoet) waaraan alle  artiesten deelnemen.
 • De Feesten duren 10 dagen. Ze beginnen op de zaterdag voor de 21e juli en eindigen de maandag na de Nationale Feestdag, de “dag van de lege portemonnees”.
 • De meeste activiteiten in de openlucht zijn gratis.
 • Dit jaar zijn er meer dan 300 concerten gepland, met bekende dj’s, Belgische en internationale pop-, rock- en dancegroepen, jazzartiesten, kleinkunstzangers, artiesten uit de wereldmuziek, klassieke musici, enz...
 • Een smaakmaker is het Bal 1900, een klassiek bal in traditionele kostuums: een traditie die dateert van de allereerste Algemene Kermis.
 • De nar Pierke Pierlala mag niet ontbreken op de Feesten. Deze poppenfiguur behoort tot de traditie van Gent en acteur Luk De Bruycker gebruikt Pierke om satirische commentaar te leveren op het reilen en zeilen in de Arteveldestad.
 • De Rondgang van de Gilde van de Stroppendragers en de Keizer Karelstichting wordt dit jaar voor de 36e keer georganiseerd en herdenkt de vernedering die Keizer Karel de koppige Gentenaars in 1540 toebracht. Die weigerden de belastingen te betalen die hij eiste om zijn oorlogsplannen te financieren. Als straf moesten ze in een witte tabbaard en met een strop om de nek voor de keizer verschijnen. Sindsdien noemen de Gentenaars zichzelf stroppendragers.
 • Op de slotdag gaan de Stroppendragers mee in de kaarskensprocessie, door de Kuip van Gent. Tijdens die processie delen de leden van het Stroppendragersgilde kaarsen uit aan de omstanders.
 • De laatste feestvierders blazen op dinsdagmorgen vroeg verzamelen op de Vlasmarkt, waar de feestelijkheden doorgaan tot de afvalintercommunale het plein letterlijk komt schoonvegen.

lees ook