Traditionele parade opent de Gentse Feesten

In Gent zijn vanmiddag de 166e Gentse Feesten van start gegaan. Dat gebeurt met de traditionele parade, die naar goede gewoonte het beste toont van wat de Feesten in petto hebben. Een jury, en ook het publiek, mogen na afloop de deelnemende kandidaten beoordelen. Zo'n 30.000 mensen woonden de parade bij.
Behalve de jury mag ook het publiek zijn stem uitbrengen over de meest originele kandidaat in de parade. Zowat 31 organisatoren stelden in de stoet hun activiteiten voor.

Onder anderen Vlaams minister-president Kris Peeters, Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche (foto in tekst) woonden de opening van de Feesten bij. Schauvliege kreeg van Pierke Pierlala de opmerking dat de Gentse Feesten nog steeds ondergesubsidieerd zijn: "De Zomer van Antwerpen krijgt veel geld, de Gentse Feesten bijna niets. Ik laat het u maar weten he", zei de Gentse volksfiguur.
Door de werken in de stad volgde de parade dit jaar een ander parcours en stond de tribune voor de gelegenheid op het Bisdomplein.

De Gentse Feesten zijn het grootste volksfeest van Europa. De voorbije jaren kwamen telkens ruim anderhalf miljoen bezoekers naar Gent afgezakt om de feestsfeer op te snuiven. Nagenoeg alle activiteiten (zo'n 4.000-tal) zijn gratis.

Met optredens van Gorki, Soulsister, Raymond van het Groenewoud en Eddy Wally worden vooral de liefhebbers van het Nederlandstalige lied verwend. Er zijn ook theatervoorstellingen, stand-upcomedians, fietstochten, tentoonstellingen en debatten.

Vanavond werd bezieler Walter De Buck alvast in de bloemetjes gezet voor zijn 75e verjaardag.

De Gentse feesten lopen nog tot en met 27 juli.
Alle informatie over de Gentse Feesten vindt u hier.