Asielorganisaties zijn redelijk tevreden

Het Forum Asiel en Migratie is tevreden met het akkoord dat de regering bereikt heeft. Het betreurt wel dat er voor de toekomst geen duidelijke criteria zijn vastgelegd. De pastoor van de Begijnhofkerk en de VUB, die beiden mensen zonder papieren hebben opgevangen, zijn tevreden dat er een akkoord is.
Het Forum zegt dat het nu duidelijk is waaraan de minister zich te houden heeft en dat het Forum er nu moet voor zorgen dat de dossiers van de aanvragers in orde zijn.

De eenmalige regularisatie vanaf september biedt een oplossing voor veel vreemdelingen die hier al jaren in schrijnende omstandigheden leven, zegt het Forum. Maar het betreurt dat er geen duidelijke criteria zijn vastgelegd voor de toekomst.

Pastoor Begijnhofkerk tevreden

Daniel Alliet, de pastoor van de Begijnhofkerk in Brussel, is in het algemeen tevreden dat er eindelijk een doorbraak is bereikt omtrent de regularisatie van asielzoekers. "Als er geen akkoord was gekomen, dan zou het pas helemaal een catastrofe zijn geweest", aldus Alliet.

"Ik ben blij dat de economische criteria nog altijd behouden zijn. Toch moeten we ook het menselijke aspect niet uit het oog verliezen", zo zegt Alliet. "Sommige mensen zijn, door hun langdurige verblijf in de illegaliteit, niet in staat om te werken. Deze kwetsbare groepen dreigen hierdoor uit de boot te vallen". Volgens de pastoor kunnen nieuwe acties en hongerstakingen dan ook niet worden uitgesloten.

Vorige maand kwam er een einde aan een hongerstaking in de Begijnhofkerk die 79 dagen duurde.

"Goed dat er een akkoord is"

De Vrije Universiteit Brussel is verheugd over het feit dat er een akkoord bereikt is over de regularisering. De universiteit spreekt zich niet uit over de inhoud van het akkoord. Dat heeft de woordvoerster van de VUB gemeld.

"We zijn blij dat de regering haar belofte niet langer blijft negeren en dat de onzekerheid voor de asielzoekers voor een deel is weggenomen", aldus de woordvoerster.

Honderden asielzoekers werden maandenlang opgevangen in een parking van de VUB. De laatste sans-papiers verlieten de parking op 1 juli.