Boete in Frankrijk ontlopen kan niet meer

Belgen die in Frankrijk geflitst worden en Fransen die bij ons geflitst worden, zullen niet langer hun boete ontlopen. De ministerraad heeft een Frans-Belgisch verdrag goedgekeurd dat beide landen inzage geeft in elkaars databank van de Dienst Inschrijving Voertuigen.
Met de gegevens van de databank kunnen Frankrijk en België bestuurders die geflitst worden aan de hand van hun nummerplaat identificeren.
De regeling kwam er op verzoek van enkele burgemeesters van toeristische steden, voornamelijk Brugge en Kortrijk. De twee steden hebben in het toerismeseizoen vooral problemen met Fransen die de wegcode in België niet respecteren. Ze worden geflitst, parkeren fout, maar betaalden tot voor kort zelden de boete.

"De burgemeesters hadden me gevraagd of er geen regeling met Frankrijk mogelijk was", zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V). "De overeenkomst van oktober vorig jaar is nu via Buitenlandse Zaken in een internationaal verdrag gegoten, waarbij de Fransen in België beboet kunnen worden zoals de Belgen en de Belgen in Frankrijk beboet kunnen worden zoals de Fransen."

De regeling zou normaal gezien midden 2010 van kracht moeten worden. Er wordt ook aan een soortgelijk verdrag met Nederland en Luxemburg gewerkt.