Dringend gezocht: nieuwe gevangenislocaties

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is dringend op zoek naar andere locaties voor drie nieuwe gevangenissen die gepland zijn tegen 2012. Want het ambitieuze masterplan voor de gevangenissen zit in het slop.
Op drie plaatsen -in Puurs, Dendermonde en Sambreville- lopen de bouwplannen zware vertraging op. "In Dendermonde heeft de Raad van State een schorsing uitgesproken op verzoek van een comité", legt De Clerck uit.
"In Puurs is er dan weer een bodemprobleem, want de gipsvoorraden brengen daar stralingsproblemen met zich mee en we moeten toch opletten voor de volksgezondheid." Ook in Sambreville is er nog discussie over de juiste plek waar de gevangenis moet komen. De Clerck is nu op zoek naar alternatieven maar het is een race tegen de klok.

"Er zijn diverse mogelijkheden, maar het is wat voorbarig om die al vrij te geven. We hopen in september tot een definieve keuze van de sites te kunnen overgaan."

Er is ook slecht nieuws voor de plannen om 500 cellen te huren in de Nederlandse stad Tilburg. De ministerraad heeft De Clerck gevraagd om te overleggen met de vakbonden en die zijn radicaal tegen.