Positieve vibes maken een feest van Dour

Het Dourfestival, het grootste Waalse muziekfestival, heeft de voorbije vier dagen ongeveer 140.000 muziekliefhebbers naar het Waalse Dour gelokt. Het festival is een van de belangrijkste muziekevenementen in België, met een avontuurlijke affiche met zowat 200 bands op verschillende podia. Het festival trekt sinds vorig jaar volop de ecologische kaart, wat de charme en het festivalcomfort alleen maar vergroot heeft.
Niets is zo heerlijk als op een zonovergoten festivalterrein een of andere band te ontdekken, terwijl je rustig met een Engels sprekende Italiaan van gedachten wisselt over de zin of onzin van een Canadese band met de naam Karkwa: “Faaantaaastikke hèè”, zei Giorgio. Karkwa speelde een voortreffelijk concert in La Petite Maison Dans La Prairie, maar moest het stellen met slechts een honderdtal toeschouwers.
La Petite Maison Dans La Prairie is de naam van een van zes podia op de festivalweide. De andere luisteren naar welluidende namen als The Last Arena, The Red Frequency Stage, Dance Hall, The Magic Tent, en Clubcircuit Marquee. Dag na dag struinden de festivalgangers, al dan niet met hippe zonnebril, van het ene podium naar het andere.

Het publiek bestond net als de affiche uit een bont allegaartje: elektrofans in kleurrijke outfits, metalheads met piercings en tatoeages, reggaeliefhebbers getooid in geel, rood en groen, een verdwaalde punker en heel veel rockliefhebbers met T-shirt en spijkerbroek. Teenslippers en sandalen werden overdag ook dikwijls gespot.

De muzikanten zagen er ook flamboyant uit. De heren van Pet Shop Boys bijvoorbeeld, zij kozen voor een gekleurde outfit en begonnen aan hun set met een fluo kubus op hun hoofd. Gelukkig mochten de dansers die doos na enkele nummers van hun hoofd halen om hun ding te doen.

.... en het bleef droog

Een andere opgemerkte naam op de affiche was het Braziliaanse Mixhell. Igor Cavalera, de voormalige drummer van Sepultura, nu aan de slag bij Cavalera Conspiracy, stond samen met zijn vrouw achter de draaitafel in The Magic Tent. Op tijd en stond kroop hij achter zijn drumstel om de beats kracht bij te zetten. Honderden mensen dansten de nacht in.

De weergoden waren Dourfestival de voorbije dagen gunstig gezind. Terwijl het in heel het land volop regende, bleef het festivalterrein redelijk gespaard van neerslag. De enkele buien vergalden de sfeer niet. “Grace a votre positive vibes, il fait beau”, zei de goedgemutste presentator op het hoofdpodium.

Iets minder volk dan vorig jaar

Vorig jaar vierde Dourfestival zijn 20-jarig bestaan, goed voor een recordopkomst van om en bij de 144.000 bezoekers. De 21e editie lokte iets minder volk, maar de organisatoren mochten net als de voorbije acht jaar meer dan 100.000 bezoekers ontvangen.

Zondagnacht mogen Aphex Twin + Hecker, Missil en Meneo de lichten uitdoen op de festivalweide. Daarna kan de rust weer helemaal terugkeren in Dour en kunnen de organisatoren zich opmaken voor de 22e editie van het festival, met opnieuw een affiche met tal van te ontdekken acts.
Ludwig De Wolf