Russische volksmuziek sluit Sfinks af

Het wereldmuziekfestival Sfinks heeft de voorbije drie dagen 30.000 bezoekers naar Boechout gelokt. Vandaag sloot het Russische fenomeen Peter Nalitch het festival af. "Eigenlijk is dat een uit de hand gelopen grap", zegt Ronald Verhaegen van Radio 1.
Nalitch heeft in een dronken bui samen met zijn vrienden een filmpje opgenomen en op YouTube gezet. Het filmpje groeide uit tot een hit en Nalitch werd een cultfiguur in Rusland. Daarna brak hij ook internationaal door.

"Het doet me een beetje denken aan het typetje Borat", zegt Verhaegen. "Een mix van de humor van Borat en serieuze Russische volksmuziek."

Daarvoor trad de Malinese zangeres Oumou Sangaré op. "Dat is feest van de eerste noot tot de laatste." Met haar up tempo, typisch Afrikaanse muziek won ze het publiek voor zich. "Ze is ook ontwapend grappig."

Kiran Ahluwalia is ontdekking

De vreemdste artiest vandaag was de Chinese muzikant Wang Lee, die mondharp speelde. "Ik vroeg me af of hij nummers speelde, of dat hij improviseerde, want je weet het niet", zegt Verhaegen. Tussen de liedjes door vertelde hij ook vreemde verhalen. Zo vertelde hij dat hij tegen vissen sprak en tegen zijn overleden grootvader. "Heel bevreemdend allemaal, maar de zaal ging goed mee en hij genoot duidelijk."

Verhaegen was zelf het meeste onder de indruk van Kiran Ahluwalia, een Indische folkzangeres. "Ze bracht folkmuziek, maar gemengd met invloeden uit de jazz en fado. Het was een prachtig concert. Heel toegankelijk."

Meest gelezen