10 doden bij aanslag in Afghanistan

In Afghanistan zijn zeker 10 doden gevallen bij een bomaanslag. Het doelwit was een voorbijrijdend konvooi van politieagenten. Op 20 augustus trekken de Afghanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.
De bom werd vanop afstand tot ontploffing gebracht in een drukke straat bij een fruitmarkt in Herat, in het westen van Afghanistan. Er vielen ook zo'n twintig gewonden. Sommige bronnen spreken van 12 doden, maar de Afghaanse overheid heeft het over 10 doden, onder wie ook een jong meisje. Het doelwit was een lokale politiechef, Mohammed Issa. Hij werd zwaargewond afgevoerd naar een NAVO-ziekenhuis in de buurt. De aanslag is intussen al opgeëist door de taliban.

De voorbije weken is het zeer onrustig in Afghanistan, nu het Amerikaanse leger samen met bondgenoten een hernieuwd offensief heeft opgestart tegen de taliban. Vorige maand zijn 74 soldaten omgekomen, het hoogste aantal sinds de invasie van het land na de aanslagen van 11 september. Ook aanslagen op de bevolking zijn de laatste tijd toegenomen.

Dat Herat getroffen wordt door een aanslag betekent niet veel goeds voor de komende weken. De stad staat immers bekend als relatief rustig en is zeer belangrijk als toegangsweg naar buurland Iran. Op 20 augustus vinden er belangrijke presidentsverkiezingen plaats in Afghanistan. De westersgezinde Hamid Karzai hoopt herkozen te worden. De stembusslag werd  al eens uitgesteld uit veiligheidsoverwegingen.