"Europa moet meer inspanningen leveren"

De NAVO is nog niet van plan om zich terug te trekken uit Afghanistan. Dat heeft de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, gezegd in een interview met de VRT. Meer nog, hij vindt dat de Europese landen hun inspanningen mogen opvoeren.
De NAVO-troepenmacht is van plan om te blijven zolang het nodig is, zei Rasmussen, tot de Afghanen zelf de verantwoordelijkheid kunnen opnemen.
De Europese landen moeten wel meer inspanningen leveren. Er zijn op dit moment bijna 65.000 NAVO-soldaten in Afghanistan, onder wie ook een aantal Belgen. Op de vraag of hij België specifiek zou vragen om meer troepen te sturen, antwoordde Rasmussen aarzelend: "Ikzelf heb geen specifieke vragen aan bepaalde landen. De bevelhebbers ter plaatse moeten inschatten waar de noden liggen."

De Belgische troepen voeren momenteel geen gevechtsopdrachten uit. De militaire vakbonden in België hebben al terughoudend gereageerd op een eventuele vraag voor extra militairen.

Rasmussen bedankt ons land voor de inspanningen. Hij waarschuwt wel dat er in de aanloop van de presidentsverkiezingen, over drie weken, nog meer geweld kan zijn in Afghanistan.