Bekende Vlamingen zoeken nieuwe bloedgevers

Veertien Bekende Vlamingen gaan het Rode Kruis helpen om genoeg bloedgevers te vinden. Ze zetten zich in om een jaar lang elke maand 4.000 nieuwe bloedgevers te vinden.
Een echt tekort aan bloedgevers is er niet, maar het Rode Kruis moet telkens wel een beroep doen op dezelfde mensen
om bloed te geven. Daarom zet de organisatie nu een campagne op om in een jaar tijd 48.000 nieuwe donoren te vinden. Veertien Bekende Vlamingen helpen hen daarbij.

Elke BV heeft één maand de tijd om 4.000 mensen tot het donorschap te bekeren. Het BV-koppel Nicole en Hugo gaat als eerste de uitdaging aan. Nadien volgen Geena Lisa, Marleen Merckx en Hilde De Baerdemaeker, Sean D'Hondt, Veerle Dobbelaere, Gunther Neefs, Gene Thomas, Sofie Van Moll, Peter Van Laet, Nathalie Meskens, Sabine Appelmans, Willy Sommers en Wim Soetaer.
Actrice Hilde De Baerdemaecker (foto) vindt het "een evidentie" dat gezonde mensen bloed geven. "Het is toch geven en nemen. Ik heb het gelukkig nog nooit moeten meemaken dat ik bloed nodig had, maar er zijn heel veel mensen die dat wel nodig hebben en net iets minder die geven. Dat is niet goed."

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) bevestigt die cijfers. "7 op de 10 Vlamingen krijgen in hun leven ooit bloed. Maar amper 1 op de 7 Vlamingen geeft ooit bloed. Dat is een situatie die niet houdbaar is."Peeters wil alvast zelf het goede voorbeeld geven en vier keer per jaar bloed geven.

De BV's hebben ook samen een lied gemaakt, het bloeddoetleven-lied, dat de campagne moet ondersteunen.