Betaal wat je wil in het crisisrestaurant

In Evere doet het eerste zogenoemde crisisrestaurant vandaag de deuren open. U betaalt er voor een menu wat u zelf maar wilt. Maar de restauranthouder hoopt wel dat u er minimaal 12 euro voor veil heeft. Anders is zijn restaurant geen lang leven beschoren.

In The Come Back kan je uit een beperkte kaart een driegangenmenu samenstellen die je geheel naar eigen budget en waardering zelf kan prijzen. In het crisisrestaurant betaal je immers alleen voor je drankje een vaste prijs. De prijs van het eten laat de restauranthouder aan zijn klanten over. 

"Ons concept komt uit Canada", zegt Rudy De Bruyne in De Standaard. "Iemand in Montreal bewees daar dat je met die manier van werken tot 14 procent meer winst kunt halen." Toch is de opzet van zijn crisisrestaurant nobel: "Met onze formule willen we vooral de crisis te lijf gaan. Veel mensen kunnen niet meer op restaurant gaan omdat het te duur is geworden. Wij willen hen een alternatief bieden."

Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen heeft zijn bedenkingen bij het concept, maar De Bruyne heeft er alle vertrouwen in dat zijn klanten een eerlijke prijs gaan betalen voor wat hij hen aanbiedt. Per persoon rekent hij toch minimaal op 12 euro, anders overleeft zijn restaurant wellicht de crisis niet.

lees ook