Episcopale Kerk kiest voor twee homopriesters

In de Verenigde Staten hebben leiders van de Episcopale kerkgemeenschap van Los Angeles twee openlijk homoseksuele priesters naar voren geschoven als kandidaat voor assistent-bisschop. De Anglicaanse Kerk is wereldwijd al jaren verdeeld over openlijk homoseksuele clerus.
Gene Robinson werd in 2003 de allereerste openlijk homoseksuele bisschop in de VS.
John Kirkley uit San Francisco en Mary Glasspool uit Maryland zijn samen met vier andere priesters officieel kandidaat voor de post van assistent-bisschop in de episcopale kerkgemeenschap in Los Angeles, de Amerikaanse tak van de Anglicaanse Kerk die over de hele wereld zo'n 77 miljoen gelovigen telt. In december worden twee kandidaten verkozen door andere clerus en leden van de geloofsgemeenschap.

Het nieuws zal ongetwijfeld opnieuw het debat doen oplaaien tussen conservatieven en progressieven in de Anglicaanse Kerk. De aanstelling in 2003 van de openlijk homoseksuele priester Gene Robinson (foto) tot bisschop resulteerde in een bescheiden schisma, waarbij een aantal conservatieve geloofsgemeenschappen zich afscheurden van de Amerikaanse tak en onderdak zochten bij de aartsconservatieve Afrikaanse tak. Conservatieve takken in Afrika en Azië dreigden zich af te scheuren van de Anglicaanse Kerk als er nog holebi's gewijd zouden worden.

Drie jaar geleden besloot de Episcopale Kerk om geen holebi's meer te wijden. Zo hoopte men om de eenheid van de Anglicaanse Kerk te bewaren. Maar vorige maand besloot de Episcopale Kerk tijdens een conferentie om het tijdelijke verbod op te heffen. Zaterdag liet een parochie in de staat Minnesota weten dat een lesbische priester wellicht op de shortlist zal komen voor een verkiezing voor bisschop. Als een van de holebikandidaten verkozen wordt, zal de eenheid van de Anglicaanse Kerk werd onder immense druk komen te staan.