Kan Lappersfortbos dan toch bos blijven?

De bezetters van het Lappersfortbos in Brugge gaan samen met de eigenaar van het bos, Fabricom, een herbestemming bekijken. Voorwaarde is wel dat Fabricom een evenwaardig gebied vindt voor zijn bouwplannen.

Al zeven jaar vechten milieuactivisten voor het behoud van het Lappersfortbos. Voor het grootste deel van het bos kwam er vorig jaar een oplossing. De Vlaamse regering en het stadsbestuur van Brugge kochten én beschermden 14 hectare van het bos. Maar 3,5 hectare bleef industriezone en is dus gedoemd om omgehakt te worden.

Sinds 11 maanden is dit deel van het bos opnieuw bezet. Fabricom wil er kantoren en loodsen bouwen. De bezetters en Fabricom zijn nu overeengekomen om samen een verzoek in te dienen bij de Vlaamse overheid om het stuk grond een bosbestemming te geven.

"Deze overeenkomst houdt de mogelijkheid in dat de echte bomen die op papier niet bestaan, kunnen worden behouden", zegt Dita, een van de bezetters. Op die manier erkent Fabricom het probleem van de "bossen zonder papieren".

Wel moet er nu op een andere plek een even groot perceel industriegrond worden gevonden, waarop Fabricom zijn project kan uitwerken.

Fabricom is bereid zijn stuk van het Lapperfortbos in Brugge te ruilen voor een even groot industrieterrein elders. Daardoor kan het omstreden Lappersfortbos dan toch helemaal behouden blijven.

Dat leidde tot een nieuwe bezetting in het bos. Na onderhandelingen tussen Fabricom en de milieuactivisten is er nu een doorbraak in het dossier. Het Groene Gordel Front, de bezetters en Fabricom vragen de Vlaamse regering om de 3 en een halve hectare de bestemming van "bos" te geven. In ruil moet Fabricom dan elders een even groot perceel industriegrond krijgen.