Melloul-Khayari, een zware jongen

Hoewel Ashraf Sekkaki de bekendste is, werd de 41-jarige Abdelhaq Melloul-Khayari door het parket beschouwd als de gevaarlijkste van de 3 ontsnapte gedetineerden. Hij heeft al een stevig crimineel palmares opgebouwd.

In de jaren 80 en 90 stond Melloul-Khayari bekend als de luitenant van de bende Maâche. Die was toen verantwoordelijk voor een hele reeks gewelddadige overvallen, onder meer op geldtransporten. De bende gebruikte ook vrachtwagens om bankautomaten uit de muur te trekken.

Toen hij werd gevat, kreeg hij een celstraf van 14 jaar, maar na 1 jaar kon hij al ontsnappen. Toen zijn broer hem bezocht in de cel, wisselde hij van kleding. Hij wandelde gewoon de gevangenis van Verviers uit 1 en hielp een tijdje later ook bij de ontsnapping van Kaplan Murat, Philippe Lacroix en Basri Basjrami.

De gangster werd uiteindelijk opnieuw opgepakt in Marokko en uitgeleverd aan ons land. Zo'n 4 jaar geleden werd hij echter vrijgelaten onder voorwaarden.

Beruchte familie

Toch kon hij het niet laten en pleegde hij vorig jaar een nieuwe overval, nu op een bankkantoor in Ronse. Na een wilde achtervolging van 220 kilometer over de snelweg, waarbij hij naar een politiehelikopter schoot met een kalasjnikov, werd hij weer opgepakt.

Hij kreeg een celstraf van 8 jaar en werd deze keer opgesloten in Brugge, tot hij daar dus op 23 juli de benen nam.

Overigens komt Melloul-Khayari uit een beruchte familie. Twee van zijn broers werden doodgeschoten tijdens een mislukte overval in 1990, twee anderen werden al veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor gewapende overvallen.