Moeder ik trap het af, ik ga naar het Buitenland

Niet iedereen woont in Brussel, Antwerpen of Gent. Sommigen hebben het geluk om in een stad of dorp met een welluidender naam te wonen. Of het ongeluk. Naar aanleiding van de ergernis van de bewoners van de Oostenrijkse gemeente Fucking ging het Radio 1-programma Midi Libre op zoek naar de 10 meest opmerkelijke plaatsnamen.

In Fucking worden de plaatsnaamborden sinds kort bewaakt. De bewoners waren het namelijk beu dat mensen van her en der naar het plaatsje kwamen om foto's te nemen van zichzelf naast het bord en zelfs de plaatsnaam uitbeeldden en dat op camera vastlegden. U begrijpt wel wat we bedoelen...

Maar er zijn ook opmerkelijke plaatsnamen die een iets minder extreme connotatie hebben en waar het dus aangenamer vertoeven is. Het Radio 1-programma Midi Libre zette de luisteraars aan het werk en verzamelde de 10 meest opmerkelijke plaatsnamen.

Is het nu A of O?

Of de bewoners er om die reden wonen, is niet bekend maar het zou een geweldig statement zijn: als u het gejaagde leven in de stad beu bent, dan verhuist u toch gewoon naar Doodstil. Enkele jaren geleden nog verkozen tot mooiste plaatsnaam van Nederland.

Nog in Nederland hadden ze lang geleden een gebrek aan inspiratie, lijkt het wel. Dan begonnen ze plaatsen maar naar landen te vernoemen. Het gehucht Turkeye ligt dus niet aan de Bosporus, maar gewoon in Zeeland.

In Noorwegen lieten ze de wereldkaart nog even links liggen, maar stortten zich daarentegen op het alfabet. En dan begin je uiteraard vooraan bij de letter A. Of is het O? Want het plaatsje heet Ä en in het Noors wordt dat als "oo" uitgesproken. In elk geval, de "briljante" vondst leverde het gemeentebestuur al heel wat last op, want de plaatsnaamborden zijn zo bijzonder dat ze dikwijls gestolen worden.

Ook in ons land zijn er heel wat eigenaardige plaatsnamen. Belgen die graag snoeven dat ze "in den vreemde" wonen, maar heimelijk last hebben van heimwee en toch maar liever in eigen land blijven, kunnen naar Buitenland, een dorpje bij Bornem. De weg ernaartoe? Simpel, gewoon de bordjes Buitenland volgen...

In Limburg is er dan weer een dorpje dat Kermt heet, een deelgemeente van Hasselt. Nota bene de geboorteplaats van de Vlaamse zangeres Dana Winner, waarmee we echter geen waardeoordeel uitspreken. Neen, geef ons dan maar liever een plek met een poëtische naam, zoals het Australische Wooloomooloo. Maar misschien spreekt een Australiër het uit als Waalaamaalaa?