Mogelijk laatste Scheldewijding in Doel

In Doel is gisteren de 35e en misschien wel laatste Scheldewijding gehouden. Duizenden mensen waren naar het polderdorp afgezakt voor de feestmarkt en optredens.

Eind deze maand loopt het woonrecht in Doel af. Nadien zal er maar een handvol mensen meer kunnen blijven wonen. Doel moet wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De organisatoren hadden de Scheldewijdingsfeesten uitgeroepen tot solidariteitsdag.

"In de huidige economische context is het duidelijk dat er van een verdere uitbreiding van de haven van Antwerpen de volgende decennia geen sprake meer zal zijn", zegt Jan Creve van de actiegroep Doel 2020. "Dus vragen wij aan de Vlaamse regering om eerst te communiceren met de mensen die een degelijk alternatief hebben en dan pas een beslissing te nemen. De opruiming van Doel is momenteel voor niks nodig."

De gemeente Beveren had voor deze editie van de Scheldewijdingsfeesten de subsidies gehalveerd. Of er volgend jaar nog Scheldewijdingsfeesten zullen plaatsvinden in Doel, is nog niet bekend.