Recreatieverbod Schulensmeer opgeheven

Het recreatieverbod voor het Schulensmeer in Lummen en Herk-de-Stad is alweer opgeheven. Na analyses blijkt dat de waterkwaliteit geen gevaar vormt voor de volksgezondheid.
Donderdag en vrijdag waren er blauwe algen gevonden in het meer. De burgemeester van Lummen, Luc Wouters (CD&V), wilde geen risico nemen en kondigde prompt een recreatieverbod af. Zo mochten de kinderen die vrijdag zouden deelnemen aan de zeil- en surfkampen, het water niet op.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) kwam meteen waterstalen nemen. Daaruit blijkt nu dat de wettelijke normen niet zijn overschreden. Er bestaat geen gevaar voor recreanten die zich in of op het water begeven.

Blauwalgen zijn een soort bacteriën

Het is niet de eerste keer dat op het Schulensmeer een recreatieverbod werd afgekondigd vanwege de aanwezigheid van blauwalgen.

Blauwalgen zijn bacteriën in het oppervlaktewater die eruit zien als wier. Ze gedijen voornamelijk bij warm weer. Omdat de algen veel zuurstof uit het water gebruiken, veroorzaken ze vaak ook vissterfte.

Blauwalgen produceren ook giftige stoffen, waarvan dieren en mensen ziek kunnen worden.