Schitterende peiling, maar toch gecensureerd

In Marokko is een tijdschrift uit de handel gehaald die een peiling heeft gepubliceerd over koning Mohammed VI. Nochtans bleek uit de peiling dat een overweldigende meerderheid de koning steunt. Maar de monarchie mag niet publiekelijk besproken worden.
Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Mohammed VI zijn vader Hassan II opvolgde als koning van Marokko. De jonge koning voert sindsdien een milde hervormingskoers en probeert het imago van het Noord-Afrikaanse land wat op te poetsen dat te lijden had onder de autoritaire koers van zijn vader. Ter gelegenheid van de verjaardag hield het populaire tijdschrift TelQuel een peiling over de populariteit van zijn bestuur, in samenwerking met de gerenommeerde Franse krant Le Monde.

Le Monde publiceert de resultaten vandaag, maar de Marokkanen zullen de peiling niet kunnen lezen. Afgelopen weekend gaven de Marokkaanse autoriteiten de opdracht om alle exemplaren van TelQuel te vernietigen.  "De monarchie mag niet het onderwerp vormen van debat, zelfs niet in een peiling", luidde het in een verklaring. De koning is in Marokko nog altijd een verheven figuur op wie openlijke kritiek taboe en zelfs strafbaar is.

Vrouwenrechten niet populair

Nochtans was de peiling uiterst gunstig voor Mohammed VI. Maar liefst 91 procent van de Marokkanen is positief tot zeer positief over het bestuur van de koning. 49 procent van de Marokkanen beschouwt de monarchie als democratisch, tegenover 33 die het eerder als een autoritaire instelling ziet. Maar dat is vooral een compliment, volgens veel respondenten. De vragen werden in het Arabisch gesteld aan 1.108 Marokkanen.

De peiling gaf wel aan dat een groot deel van de bevolking het moeilijk heeft met het beleid van de koning tegenover vrouwenrechten. Sinds 2004 zijn Marokkaanse vrouwen in hun huwelijk gelijkwaardig aan hun echtgenoten. De wet werd als een belangrijke stap gezien in de strijd voor de gelijkheid tussen man en vrouw in een nog altijd vrij conservatief moslimland. Maar 49 procent vindt dat de wet te veel rechten geeft aan vrouw, 30 procent vindt het voldoende, terwijl amper 16 procent meer rechten wil toekennen aan de vrouwen.