Strandredders hebben veel werk in juli

De strandredders in de tien Belgische kustgemeenten zijn in juli 45 keer moeten tussenkomen voor drenkelingen in nood. Dat heeft de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) bekendgemaakt.
Er waren ook een veertigtal tussenkomsten voor kiters, surfers en catamaranzeilers. Op het strand en de golfbrekers werden een tiental ernstige kwetsuren geteld. Volgens de hoofdstrandredders waren er in juli niet minder baders op het strand dan de voorbije jaren.

Aan de westkust is er een probleem met ruiters die het verbod om het strand te betreden tijdens de openingsuren van de strandposten aan hun laars lappen. In juli sloegen vijf paarden op het strand op hol nadat ze werden opgeschrikt door de baders.

De Amerikaanse reddingskajak die deze zomer in Knokke-Heist wordt uitgetest, deed al dienst bij vier interventies. De kajak was daarnaast bijzonder nuttig bij het preventief patrouilleren van de strandredders. De kajak kan in tegenstelling tot de klassieke reddingsboten ook gebruikt worden op ondiepe stukken branding.