Verlamd veulentje Vitelle kan opnieuw stappen

Aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent zijn wetenschappers erin geslaagd om een verlamd veulen opnieuw te doen lopen. Tijdens een 3 uur durende operatie gebruikten ze technieken die nooit eerder bij grotere dieren zijn gebruikt. Met behulp van een rolwagentje is het veulen, Vitelle, nu aan een sterke revalidatie bezig.
Na een onderzoek bleek dat een letsel aan het ruggenmerg aan de basis van de verlamming lag. Bij de operatie van begin juli werd een wervelboog verwijderd. Daarnaast werd ook de cyste die op het ruggenmerg drukte, weggenomen.

Deze techniek wordt regelmatig toegepast bij kleine huisdieren, maar werd nooit eerder bij grotere dieren uitgevoerd. Daarom werd intensief samengewerkt tussen chirurgen van kleine en grote huisdieren. Bij de nabehandeling kreeg het veulen antibiotica, zware pijnbestrijdingsmiddelen en fysiotherapie.

Vanaf de vierde week ondergaat het dier intensieve revalidatie waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciaal ontworpen wagentje om het dier te ondersteunen. Vitelle maakt nu dagelijks een ommetje in de hal van het ziekenhuis. Het veulen slaagt er al in beide achterbenen te verzetten.