3 gedetineerden ontsnapt uit gerechtsgebouw

In Brussel zijn drie gevangenen ontsnapt uit het gerechtsgebouw. Ze namen de benen toen ze werden voorgeleid voor de correctionele rechtbank. Vijf aanwezige veiligheidsagenten konden niet beletten dat de gangsters wegvluchtten.
Oussama Trimini Langeri, Youssef Oulad Has Chaib en Abdelhakim Akil moesten zich samen met een andere verdachte voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor een mislukte homejacking in Londerzeel, eind vorig jaar (zie kader).
Toen ze de zaal werden binnengebracht en de handboeien waren losgemaakt, doken 2 gemaskerde en gewapende handlangers op. Die bedreigden de aanwezigen en verplichtten iedereen om op de grond te gaan liggen.

"Ik hoorde plots gestommel achteraan in de zaal en toen ik me omdraaide zag ik hen", zegt Peter Van Hemelrijck, de advocaat van de slachtoffers. "Dit is natuurlijk een bijkomende klap voor mijn cliënten, maar gelukkig is er vandaag niemand gewond geraakt."

De 5 namen daarop de benen. De 4e verdachte bleef wel gewoon in de zaal zitten. Er waren 5 veiligheidsagenten aanwezig, maar die konden de ontsnapping niet verijdelen. De mannen zouden gevlucht zijn in een donkere Renault Clio. Voorlopig ontbreekt elk spoor.

Gangsters schoten in 2008 op politie

De ontsnapte gangsters moesten zich verantwoorden voor een gewelddadige homejacking in november 2008. Ze waren toen gevlucht voor de politie, maar op het einde van de A12, in Meise, kwamen de voertuigen van de gangsters en van de politie na een wilde achtervolging in de gracht terecht.

Er volgde een vuurgevecht en de gangsters gingen te voet op de vlucht, maar diezelfde avond konden ze worden gevat door de federale politie.

"Ik kwam net terug van de gemeenteraad en reed onder de brug  van de A12 toen ik schoten hoorde", getuigde gemeenteraadslid Willy Kerremans (Open VLD) toen nog. "Ik heb zeker 15 schoten gehoord en zag een van de gangsters vluchten. Ik heb plankgas gegeven om er zo snel mogelijk weg te zijn."