3 Vlamingen komen om op Peruaanse bergflank

In Peru zijn 3 Vlamingen omgekomen tijdens een bergtocht. De twintigers, 2 mannen en 1 vrouw, waren op klimstage in het land, maar zondag liep het mis.

Het drietal was al enkele weken in het land en had al verschillende bergen in de Andes beklommen. Zondag stond de Tocllaraju (foto) op het programma, een 6.032 meter hoge berg in de Cordillera Blance, een bergketen in het centrum van het land.

Tijdens die tocht is er iets misgelopen. Hoewel de 3 volgens de Peruaanse autoriteiten aan elkaar waren vastgeketend met touwen, vielen ze toch allen naar beneden, zo'n 150 meter diep. Waarschijnlijk zijn ze gevallen door grote blokken ijs -afkomstig van gletsjers- die naar beneden zijn gevallen.

De 3 waren ervaren alpinisten en deden mee aan een project van de Vlaamse klim- en bergsportfederatie voor jonge klimmers. Het is nog niet duidelijk wat er fout is gelopen.

Volgens de bergsportfederatie zijn er steeds meer leden, maar stijgt het aantal ongelukken niet. "We hebben vandaag 10.500 aangesloten leden en de tendens is ligt stijgend", zegt Jean-Pierre Hollevoet. "Het aantal ongelukken blijft ongeveer constant en is niet gerelateerd aan het aantal beoefenaars van de sport."

Het is niet de eerste keer dat klimmers problemen krijgen op de Peruaanse berg. Vorig jaar zaten 2 Belgen er 4 dagen vast voor ze weer op eigen houtje naar beneden raakten.

Vlaming bereikt top van K2 niet

Wim Smets is er niet in geslaagd om de top van de K2 te bereiken, de op een na hoogste berg ter wereld. Normaal gezien zou hij vandaag naar de top klimmen, maar op 7.700 meter heeft hij zijn poging gestaakt.

Het is nog niet duidelijk waarom Smets is teruggekeerd naar kamp 3, op 7.200 meter hoogte. Mogelijk stond er een te sterke wind of was de sneeuw te diep. Hij zal morgen naar het basiskamp afdalen.

De K2 is een van de moeilijkste te beklimmen bergen. In totaal bereikten nog maar 300 mensen de top. Geen enkele Belg is er tot nog toe in geslaagd om de top te bereiken.