"30 doodsbedreigingen per dag voor Obama"

De Amerikaanse president Barack Obama krijgt per dag gemiddeld meer dan 30 doodsbedreigingen. Dat staat te lezen in een nieuw boek van onderzoeksjournalist Ronald Kessler. Volgens hem voldoet de beveiliging van de president niet.
Amerikaanse presidenten krijgen wel vaker doodsbedreigingen, maar sinds Obama president is, ging het het aantal pijlsnel omhoog. Terwijl de vorige president George Bush zo'n 3.000 bedreigingen per jaar kreeg, krijgt zijn opvolger er heel wat meer. Het aantal doodsbedreigingen is maar liefst met 400 procent gestegen. Dat beweert Ronald Kessler toch, een onderzoeksjournalist die zojuist een boek heeft uitgegeven over de Secret Service -de beveiligingsdienst van de Amerikaanse president en zijn familie.

De meeste van de bedreigingen zijn niet echt geloofwaardig, maar toch moeten ze allemaal grondig bestudeerd worden. Een aantal van hen zijn al in de pers opgedoken, onder andere een plan van blanke racisten om een wapenwinkel te overvallen en zo Obama te vermoorden. Toch is men spaarzaam met publicatie, omdat men vreest dat bepaalde mensen op ideeën kunnen worden gebracht als er te veel details worden vrijgegeven.

Volgens Kessler is de Secret Service niet bemand genoeg om de veiligheid van Obama -die de codenaam "Renegade" heeft gekregen- te garanderen. Door de extra bedreigingen moeten de agenten van de Secret Service meer uren kloppen zodat ze minder training kunnen krijgen. "We hebben maar de helft van het aantal agenten dat we nodig hebben, maar verzoeken voor meer manschappen zijn in dovemansoren gevallen", liet een agent van dienst aan Kessler weten.