"Buiten België surrealistisch, hier normaal"

Renaat Landuyt (SP.A) hekelt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) na de ontsnapping van drie gedetineerden uit het Brussels justitiepaleis. "Hij had moeten weten dat de gedetineerden een risico vormden", aldus het oppositielid.
Volgens de justitiespecialist van de SP.A had de ontsnapping wel degelijk vermeden kunnen worden. "Er zijn geen honderd dergelijke gevaarlijke figuren in de gevangenis. Ze zijn dus aanwijsbaar. En toch slaagt men er in om ze te laten ontsnappen", luidt het in een persbericht.

Landuyt vindt het onbegrijpelijk dat men drie van zes gewelddadige dieven oppakt en dat de andere drie zomaar hun kompanen kunnen bevrijden in een rechtszaal. "Voor een buitenlandse film zou men dit een té surrealistisch scenario vinden, maar hier in België gebeurt zoiets in de praktijk", aldus Landuyt.

Het Kamerlid ziet een duidelijke parallel met de recente ontsnapping vanuit de gevangenis in Brugge. In beide gevallen wist men dat er een risico was op ontsnapping en was het veiligheidsprobleem gekend.  "Keer op keer krijgen we de reactie van de minister van Justitie dat hij alles doet wat hij kan. Ondertussen blijven er gevangenen ontsnappen", besluit Landuyt.

"Desnoods beroep doen op leger"

Vlaams Belang begrijpt de recente ontsnapping eveneens niet. Vooral omdat het niet de eerste keer is dat er een verdachte ontsnapt uit het Brussels justitiepaleis. "De tijd is voorbij dat justitieminister De Clerck zich met zijn gekende wollige praatjes nog langer kan verschuilen achter "studies" en "denken op lange termijn". Hij moet binnen de kortste keren in het parlement uitleg verschaffen over wat hij op zeer korte termijn van plan is te doen", zegt voorzitter Bruno Valkeniers.

Ook bij meerderheidspartij MR lokt de ontsnapping reacties uit. De fractieleidster van de Franstalige liberalen Christine Defraigne herhaalt haar voorstel om in elke correctionele rechtbank politieagenten te plaatsen. Haar partijgenoot Xavier Baeselen wil nog een stap verder gaan. Desnoods moet men maar het leger inzetten als er geen andere oplossing kan gevonden worden, meent het Kamerlid.