"Dit gebouw is niet meer te beveiligen"

Minister Stefaan De Clerck (CD&V) erkent dat er problemen zijn met de beveiliging van het gerechtsgebouw in de hoofdstad. Het veiligheidspersoneel heeft intussen het werk hervat, na een korte stakingsactie.

Het is niet de eerste keer dat er gevangenen ontsnappen uit een gerechtsgebouw. In januari namen enkele gedetineerden al eens de benen in het gerechtsgebouw in Brussel. Ook toen ging het veiligheidspersoneel in staking.

Minister Stefaan De Clerck geeft toe dat de beveiliging in het gerechtsgebouw te wensen overlaat. "Toen ik vroeger minister was, heb ik de gerechtsgebouwen van Luik, Gent, Antwerpen en Bergen aangepakt. Brussel hebben we toen niet kunnen aanpassen, juist omdat het zo moeilijk te beveiligen is."

"Na wat zich in januari heeft voorgedaan, hebben we een studie laten maken en die is ons net bezorgd. Daarin staat ook duidelijk dat er iets moet gebeuren. Dit gebouw is niet meer te beveiligen."

Het is al de 3e keer in 2 weken tijd dat gevangenen de benen nemen. Toch is het aantal ontsnappingen de voorbije jaren sterk gedaald. In 2008 konden nog 62 gedetineerden vluchten, in 1995 waren er dat bijvoorbeeld nog meer dan 300.