"Verkiezingsuitgaven niet fiscaal aftrekbaar"

Kosten die politici maken voor verkiezingscampagnes, zijn niet fiscaal aftrekbaar. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) geantwoord op een parlementaire vraag van Open VLD'er Luk Van Biesen, die dat graag anders zou zien. Nu moeten politici soms geld lenen voor een campagne.
Verkiezingsuitgaven kosten politici vaak handen vol geld. In ons land vinden bovendien vinden in ons land relatief vaak verkiezingen plaats.
In het verleden is een parlementslid al eens naar de rechter getrokken om te eisen dat de campagnekosten fiscaal aftrekbaar zouden worden. De rechter gaf hem toen gelijk.

Van Biesen vroeg minister Reynders daarom hoe het nu precies zit, maar Reynders had slecht nieuws: de federale overheidsdienst Financiën is in beroep gegaan tegen het vonnis van de Brusselse rechtbank. Zolang het hof van beroep zich niet over de zaak uitspreekt, moeten campagnekosten beschouwd worden als privé-uitgaven, aldus Reynders.

Van Biesen wijst erop dat politici soms 25.000 tot 30.000 euro uit eigen zak moeten betalen voor een campagne. Daarvoor moet gespaard of geleend worden. Vervroegde verkiezingen zijn in dat opzicht een ramp, want sommigen hebben hun vorige lening nog niet afbetaald. "Ik ken collega's die leningen zijn aangegaan, die geen geld in reserve hadden. Die leningen zijn gespreid over de 4 of 5 jaar dat een mandaat duurt", aldus nog Van Biesen.