Australië verijdelt een terreuraanslag

In Australië zijn vier mannen opgepakt die van plan zouden zijn geweest om een terreuraanslag te plegen. Ze zouden banden hebben met de Somalische extremistische moslimgroep Al Shabaab.

De politie heeft op 19 plaatsen in de stad Melbourne huiszoekingen gehouden. Vier verdachten zijn opgepakt. Het gaat om mensen van Somalische en Libanese afkomst.

Volgens de politie waren de vier van plan om een aanval uit te voeren op een legerbasis nabij Melbourne. De vier werden al zeven maanden land geschaduwd.

De arrestanten zouden banden hebben met Al Shabaab, een extremistische moslimrebellengroep in Somalië die daar probeert om de regering omver te werpen. Amerikaanse inlichtingendiensten beweren dat Al Shabaab onderdak verleent aan leden van het terreurnetwerk Al Qaeda.

Sinds de terreuraanslagen van 2001 in de Verenigde Staten is in Australië een strenge antiterreurwet van kracht. Er zijn weinig aanslagen in het land, maar in 2002 zijn wel veel Australische toeristen omgekomen bij de bloedige bomaanslag op een discotheek op het Indonesische eiland Bali.