Bill Clinton is op bezoek in Noord-Korea

De Amerikaanse ex-president Bill Clinton is in Noord-Korea aangekomen voor een bezoek aan het communistische land. Hij wil dat Pyongyang twee Amerikaanse journalistes vrijlaat.
Bill Clinton is na Jimmy Carter in '94 de tweede Amerikaanse ex-president die het stalinistische Noord-Korea bezoekt.

Clinton komt er zijn gewicht in de schaal gooien om te onderhandelen over de vrijlating van twee Amerikaanse journalistes die in Noord-Korea zijn veroordeeld tot 12 jaar dwangarbeid.

De twee jonge vrouwen, Laura Ling en Euna Lee (foto), zijn allebei van Koreaanse afkomst. Ze werden eerder opgepakt toen ze een reportage maakten over de grens tussen China en Noord-Korea. Het is niet duidelijk of ze de grens per vergissing zijn overgestoken of werden ontvoerd door Noord-Koreaanse grenswachten.

Noord-Korea gebruikt de twee vrouwen in elk geval als drukkingsmiddel tegen de VS in het conflict over het omstreden nucleaire programma.

Dat conflict is de laatste tijd opnieuw opgeflakkerd en China -dat eerder bemiddelde- lijkt nog weinig vat te hebben op het regime in Pyongyang. Mogelijk speelt ook de opvolgingsstrijd rond de zieke Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il mee.