De beroemdste Britse karper is niet meer

De zwaarste en beroemdste karper van Groot-Brittannië is dood. De vis met de naam Benson woog bijna 30 kilogram, was tussen de 20 en 25 jaar oud en had alle kwaliteiten van een echte ster. Tijdens zijn leven poseerden vele hengelaars met hem.
Benson werd 63 keer gevangen, maar steeds ongedeerd terug in het water gegooid. Nu werd hij dood in een meer in het graafschap Cambridgeshire teruggevonden. Vermoedelijk stierf hij aan het binnen slikken van enkele rauwe noten, die voor vissen giftig zijn.

"We zijn allen geschokt door de dood van Benson", zei Tony Bridgefoot, eigenaar van de visgronden aan de Bluebell Lakes in The Times van vandaag. De vis had een "celebrity-status" en was de "vis van het volk". Bovendien had hij wondermooie schubben.

Benson zwom sinds 1995 in de wateren van de Bluebell lakes. Hengelaars uit heel het land kwamen er naar toe om de enorme karper aan de haak te slaan. Daarbij trokken ze hem uit het water, lieten zich met hem fotograferen en lieten hem weer vrij.

Enkele "onverantwoordelijke" hengelaars moeten wat noten in het water hebben gegooid, die door Benson werden binnengehapt, zei Bridgefoot. "Iedereen had de karper in zijn hart gesloten, en als je geluk had hem te vangen dan werd het duidelijk wat voor een wonderbaarlijk schepsel hij was", zei hij.

Benson ligt nu op ijs en wacht erop tentoongesteld te worden.

40 kilo

De grootste karper tot nu toe gevangen in Europa woog 40,4, kg en is gevangen in de buurt van Dijon. Een vis van meer dan 35 kilo is extreem zeldzaam, wereldwijd zijn slechts enkele van dergelijke exemplaren bekend.

lees ook