Drugsoorlog woedt in alle hevigheid voort

In het noorden van Mexico, niet ver van de grens met de Verenigde Staten, zijn zondagavond en maandag zeker twintig mensen vermoord. Volgens de lokale autoriteiten kwamen de meesten om bij afrekeningen tussen drugskartels.
Zowel in Chihuahua als in Ciudad Juarez werd een onthoofd lichaam aangetroffen. Onthoofding wordt door de drugskartels gebruikt als waarschuwing of om elkaar uit te dagen.

In de maand juli vielen door het geweld tussen drugskartels onderling of tussen drugskartels en de politie 854 doden. Daarmee is de voorbije maand de bloedigste sinds de Mexicaanse president Felipe Calderon aantrad in 2006. Het totale aantal doden zou intussen rond de 13.000 liggen.

Vooral de noordelijke staten bij de grens met de VS zijn getroffen. De VS is wereldwijd de grootste afnemer van cocaïne en via Texas worden de drugs vanuit Mexico verspreid. De laatste maanden heeft het geweld zich ook naar andere Mexicaanse staten doorgezet. De Mexicaanse overheid heeft duizenden troepen ingezet om het geweld in te dijken, tot nu toe zonder echt resultaat.

Af en toe wordt er wel een succesje geboekt. Zo werd afgelopen weekend Miguel Angel Beraza Villa, bijgenaamd La Troca, opgepakt tijdens een familiefeest (kleine foto). Hij stond aan het hoofd van een kartel dat gespecialiseerd is in synthetische drugs.

(foto boven: 7 ton marihuana wordt na inbeslagname in brand gestoken, een lid van de marine houdt de wacht.)