Gestolen relikwiehouder na 29 jaar terecht

Een gestolen relikwiehouder is na 29 jaar teruggevonden. Het zilveren kunstwerk was in 1980 gestolen tijdens een expo over de 150e verjaardag van België in de Sint-Pieterskerk in Lessines.
De politie heeft het stuk teruggevonden in de provincie Limburg. In 2006 was de relikwiehouder via het internet aangeboden aan Sotheby's. Aangezien het stuk geseind stond als gestolen goed, ging het veilinghuis niet op het aanbod in. Een Limburgse verzamelaar kocht het stuk wel te goeder trouw. Hij betaalde er 40.000 euro voor.
De relikwiehouder is 31 centimer hoog en bevat afbeeldingen van Sint-Pieter en Sint-Paulus. Het werkje dateert van de 15e eeuw. Het is een voorwerp met een zeer grote historische waarde. De intrinsieke waarde wordt geschat tussen 50.000 en 100.000 euro.

Het is nog steeds niet duidelijk wie de diefstal in 1980 gepleegd heeft.