Heel wat hinder na brand in station Herentals

Een brand in een bijgebouw van het station in Herentals heeft heel wat chaos veroorzaakt. Het treinverkeer viel stil en ook het gewone verkeer raakte in de knoop omdat heel wat slagbomen automatisch dichtbleven.
De brand brak uit tegen 16 uur. Het treinverkeer in en om Herentals lag vrij snel volledig plat. Gestrande treinen met passagiers stonden een tijd stil en moesten worden ontruimd. De passagiers werden weggebracht met taxi's en bussen. De Lijn legde vervangende busdiensten in op bepaalde lijnen.

Door de brand bleven ook de slagbomen in de brede regio Herentals-Turnhout omlaag. Dat veroorzaakte hinder bij het auto- en busverkeer, maar de politie heeft de belangrijkste slagbomen vrij snel manueel kunnen openen. Grote verkeersproblemen zouden er niet geweest zijn. 
De brand was niet zo groot, maar wel vrij ernstig. Het vuur concentreerde zich in het zogenoemde tractiegebouw, waar de stroom binnenkomt, en het seinhuis. Daarom werd er deels met poeder geblust.

Wegens de hevige rookontwikkeling werd omwonenden alvast gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. Wat de brand veroorzaakt heeft, is nog niet duidelijk.

Nog dagen hinder

De infrastructuurploegen van Infrabel moesten vanavond nog wachten tot de brandweer toestemming geeft om het seinhuis te onderzoeken. "Dan pas zullen we weten hoe groot de exacte schade is", zegt woordvoerder Frederic Petit.

"Zeker is wel dat treinverkeer van en naar Herentals vandaag onmogelijk blijft. Ook de komende dagen verwachten we nog heel wat hinder, al kunnen we die vandaag nog niet goed inschatten. Er is voorlopig geen treinverkeer tussen Herentals en Lier, tussen Herentals en Turnhout en tussen Herentals en Mol-Neerpelt.

Zolang het treinverkeer hinder ondervindt van de brand, blijven er pendelbussen tussen de verschillende stations rijden. "Die lopen toch al gauw vertragingen van dertig tot zestig minuten op", klinkt het bij Infrabel.