Is het einde van de crisis nabij?

Er zijn steeds meer signalen dat de economische recessie op haar laatste benen loopt, zowel in ons land als elders in de wereld.

De afgelopen weken en maanden is de bodem van de crisis blijkbaar in zicht gekomen. Niet dat er sprake is van een spectaculaire ommekeer. Wel vertragen negatieve tendenzen of worden die voorzichtig omgekeerd. 

Zo zijn er nu opnieuw meer uitzendkrachten aan het werk en nemen zowel de werkloosheid als het aantal faillissementen minder snel toe.

Na de diverse reddingsplannen lijken de banken opnieuw gezonder te zijn en lijkt ook de woningmarkt vrij goed stand te houden.

Volgens Peter Vanden Houte van ING België hebben de ondernemingen de voorbije maanden hun voorraden fors afgebouwd en willen ze die nu opnieuw aanvullen, waardoor de vraag naar allerlei goederen opnieuw stijgt. In de tweede jaarhelft zou dat opnieuw voor een positieve groei moeten zorgen.

VS en China trekken opnieuw de kar

Ook wereldwijd zijn er steeds meer tekenen van beterschap, onder meer omdat het effect van de talrijke herstelplannen zich nu laat voelen in de economie.

Zo trekt de Amerikaanse industriële productie weer aan. Enkele dagen geleden liet Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, zich ontvallen dat het herstel in zijn land nabij is.

De Amerikaanse woningmarkt en de banksector lijken gestabiliseerd te zijn en de indicatoren voor het vertrouwen van consumenten en bedrijfsleiders groeien. De kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven in de VS lijken veelal bemoedigend. Ook in andere grote landen zoals China lijkt de economie weer op gang te komen.

De voorbije maanden hebben de aandelenbeurzen heel wat terrein teruggewonnen. De meeste beursindexen staan nu terug op het peil van oktober en november vorig jaar, toen de kredietcrisis in volle hevigheid losbarstte. Toch blijven veel analisten voorzichtig over de toekomst.