Ontvoerder en moordenaar van Heijn verongelukt

De man overleed aan de gevolgen van een verkeersongeluk, maar wat hem zelf betreft was het ook terecht geweest als hij door de uitvoering van de doodstraf niet meer zou leven. Ferdi E, zoals hij in Nederland genoemd wordt, de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn is dood. De bestuurder van een graafmachine had E. niet zien aankomen op zijn fiets.

Ferdi E ontvoerde de topman van Ahold, de moedermaatschappij van supermarktketen Albert Heijn, in september1987. Een ontvoeringszaak die Nederland maandenlang bezighield. De ontvoerder eiste ruim drie miljoen euro losgeld. Toen de familie Heijn niet reageerde, stuurde hij een pink van Gerrit Jan op. Op het bijgevoegde briefje stond: Gerrit Jan Heijn zal voorlopig moeite hebben met pianospelen. Het losgeld werd niet lang daarna betaald, maar Gerrit Jan Heijn kwam niet vrij.

De pink bleek al die weken in de ijskast van Ferdi te hebben gelegen. Hij vermoordde Heijn al op de eerste dag van de ontvoering, sneed de pink af en nam die mee naar huis. Hij liet de familie Heijn en de politie al die tijd in de waan dat Gerrit Jan nog leefde. Zijn eigen familie wist ook van niets.

De politie ging ervan uit dat een bende zich met de ontvoering van de supermarktbaas had beziggehouden, maar na de arrestatie van E. bleek dat hij het helemaal alleen gedaan had. Ferdi E. was een werkloos ingenieur, hij had geld nodig. Akelig precies bereidde hij de ontvoering voor. Hij noemde het voor de rechtbank een militaire operatie.

"Ik was hartstikke gek"

In 1986 kocht E. een wapen in België en een jaar later gebruikte hij het om Heijn te vermoorden. In 1988 werd hij gearresteerd in zijn woonplaats Landsmeer, in de buurt van Amsterdam. De politie kwam er achter dat hij een briefje van 250 gulden (ruim 100 euro) afkomstig uit het losgeld, in een winkel had uitgegeven.

Na de arrestatie vertelde E. waar Gerrit Jan Heijn begraven lag en dat hij dus al op de eerste dag van de ontvoering was vermoord. In de rechtszaak die volgde, lukte het Ferdi E. niet om spijt te betuigen. Dat kwam later pas.

Hij kreeg geen levenslang, maar 20 jaar cel omdat hij niet volledig toerekeningsvatbaar was, zo oordeelde de rechter. Toen hij een deel van zijn straf had uitgezeten werd hij behandeld (TBS). Die behandeling werkte goed, waardoor de ontvoerder in 2001 weer vrijkwam. Zijn behandelende psychiaters gaven aan dat er weinig kans op recidive was.

Toen kon hij ook zijn spijt verwoorden. Hij gaf in verschillende interviews aan dat hij in de periode van de ontvoering "hartstikke gek was". En dat het aanvankelijk nooit de bedoeling was geweest om Gerrit Jan Heijn te vermoorden. Hij noemde de ontvoering en moord een "ongelooflijk gemene misdaad".

Een paar jaar na zijn vrijlating ging hij met zijn vrouw in het oosten van Nederland wonen. Hij gebruikte een andere voornaam, zodat hij wat minder snel herkend zou worden. Maar het duurde toch niet lang voordat bleek dat Paul Elsas dezelfde was als Ferdi E, de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn.

Emigreren was geen optie voor E. en zijn vrouw, dan zouden ze hun kinderen en kleinkinderen nog maar heel weinig zien. Paul Robert Ferdinand Elsas gaf gisterenochtend geen voorrang aan een graafmachine die hem vervolgens aanreed. Hij is 66 jaar geworden.

Joris van de Kerkhof