Vroeger miljoenen, nu een huishoudboekje

De vrouw van de Amerikaanse oplichter Bernard Madoff moet voortaan elke dollar verantwoorden die ze uitgeeft. Voor elke 100 dollar die ze uitgeeft, moet ze rekenschap afleggen en een huishoudboekje bijhouden, zo heeft een rechtbank in New York beslist.
Bernard Madoff (71) zelf is na zijn miljardenfraude intussen veroordeeld. Tegen zijn vrouw Ruth (68) zijn geen beschuldigingen weerhouden.
Na een ingewikkeld financieel juridisch steekspel, is besloten dat Ruth Madoff 2,5 miljoen dollar mag houden. Het zou gaan om geld dat niet door de fraude van haar man is vergaard. Het compromis houdt wel in dat ze elke uitgave van meer dan 100 dollar nauwgezet moet bijhouden in een soort huishoudboekje.

Eerder had ze hun penthouse in Manhattan moeten verlaten. Het penthouse, met alles erop en eraan, was 7 miljoen dollar waard. Volgens de recherche had Ruth Madoff de voorbije twee jaar overigens ruim 23 miljoen dollar gekregen dankzij de fraude van haar man. Daarvan gaf ze 1,1 miljoen uit met haar kredietkaart en in 2007 kocht ze een jacht voor 2,7 miljoen (foto). De meeste van die privébezittingen zijn de Madoffs wel kwijt.

Bernard Madoff werd eind juni veroordeeld tot 150 jaar cel in één van de grootste oplichtingszaken uit de geschiedenis. Hij zette een piramidefraude van 65 miljard dollar op, die wereldwijd duizenden beleggers met lege handen achterliet.